Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar máltai szervezetek képes leírás - Málta.tlap.hu
részletek »

Magyar máltai szervezetek - Málta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: malta.tlap.hu » Magyar máltai szervezetek
Keresés
Találatok száma - 5 db
A titkos földalatti város

A titkos földalatti város

Évszázadokon át keringtek olyan pletykák Máltán, hogy a johanniták titkos földalatti város építettek ki Valletta alatt, ahol titkos átjárók és katonai létesítmények kaptak helyet. A szakértők sokáig szkeptikusan álltak mindehhez, ám egy most talált víztározó alapján lehet, hogy mégis igazak lehettek a híresztelések.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége

A MMLSz a Szuverén Máltai Lovagrend (SMOM) magyar tagozata. Ezáltal része egy olyan szuverén nemzetközi intézménynek, mely 6 nagyperjelséget, 3 alperjelséget és 45 szövetséget ölel fel, ezenkívül több országban van karitatív szeretetszolgálata és 103 országgal tart fenn, nagykövetein keresztül, diplomáciai kapcsolatot. A Rendnek hivatalos tagsági vagy megfigyelői státusa van több nemzetközi szervezetben, mint pl. az ENSZ-ben, UNESCO-ban stb. E kapcsolatrendszer része a testvéri Jeruzsálemi Szent Sír Renddel és a Johannita Lovagrenddel kialakult szoros együttműködés. A Rend élén áll az életidejére megválasztott uralkodó Nagymester, a négyévente megválasztott Szuverén Tanács és a Kormányzó Tanács, szerves részei továbbá a különféle hitbuzgalmi, karitatív, szervezeti, gazdasági, regionális és egyéb bizottságok. Legfőbb törvényhozó testülete, mely szentszéki jóváhagyással működik, az ötévente ülésező Nagykáptalan. Míg a Szuverén Tanács és a Kormányzó Tanács tagjainak létszáma 15 alatt van, a Nagykáptalan eléri a 80-100-at is. Ehhez csatlakoznak a Rend nagy nemzetközi rendezvényei, mint pl. az évente megrendezett Lourdes- i Zarándoklat, a rendi ispotályosi konferenciák, az ötévente előirányzott stratégiai konferenciák vagy az ifjúsági mozgássérült táborok.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Világos cél, világos feladat. Az alapító atyák más korban biztosan mást értettek a hit védelmén, mint amit ma gondolunk küldetésünkről, és a szegények istápolása is bizonyosan más tartalommal bírt akkoriban. Ettől azonban jelmondatunk nem vált idejét múlttá, hiszen napjainkban ugyanolyan fontos a hit védelme, amelyet ma példamutatásunkkal, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulásunkkal, szeretetünkkel próbálunk szolgálni. A segítségünkre szorulók száma sajnos nem csökken és ez egyre több erőfeszítésre kényszerít bennünket. A mai kor elvárásai szerint végezzük munkánkat, amelynek legfőbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség, de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esztergom

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esztergom

Oldalunkról tájékozódhat az esztergomi intézményeinkről, valamint a városban önkéntes tevékenységgel folytatott programjainkról. A keresőnek még nem minden része van tartalmi adatokkal feltöltve, így felmerülő kérdésével keressen bennünket elérhetőségeinken.

Máltai lovagrend

Máltai lovagrend

A lovagrend számára II. Paszkál pápa 1113. február 15-én kelt bullája biztosította a függetlenséget. A kezdetek 1050-ig nyúlnak vissza: a korabeli krónikák szerint az Amalfiból származó kereskedők ekkortájt kaptak engedélyt az egyiptomi kalifától arra, hogy Jeruzsálemben templomot és kórházat építsenek a rászorulók számára, bármilyen hitet valljanak is. A pápai bulla szentszéki védnökséget vállalt a rend felett, ugyanakkor biztosította, hogy a rend mindenféle egyházi és világi befolyástól mentesen választhassa elöljáróit. A johanniták vagy ispotályosok eleinte kizárólag az általuk fenntartott kórházak betegeinek ápolásával foglalkoztak. Ám hamarosan ők is bekapcsolódtak a zarándokok védelmébe és a muszlimok elleni harcokba. A század közepére alakult ki a rend kettős betegápoló és katonai jellege, valamint hierarchikus szervezete, amelyet az 1155 táján szerkesztett rendi regula rögzített. Jeruzsálem eleste (1187) után a rend Akkóba költözött. A kereszténység térhódítása a Közel-Keleten a keresztes lovagok 1291-es vereségével végleg kudarcot szenvedett, ezért a Lovagrend előbb Ciprusra költözött át, majd 1310-ben Rodosz szigetén telepedett le. A Lovagrend függetlenségét más államok is elismerték, és tiszteletben tartották azon jogát is, hogy saját fegyveres erőt tartson fenn. A Lovagrendet a Nagymester vezetésével a Tanács irányította, saját pénzt veretett (scudo), több állammal diplomáciai kapcsolatot tartott fenn. Rodosz szigetét 1523-ban I. Szulejmán török szultán nyomására kellett elhagyniuk, így saját terület nélkül maradtak, míg 1530-ban birtokba vették Málta szigetét V. Károly császár és VII. Kelemen pápa ajándékaként, Gozo szigetével és az észak-afrikai Tripolival együtt. 1565-ben visszaverték a török támadást és ezt követően megerősítették a sziget erődítményeit, különösen Valletta körül.

Tuti menü