Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Málta - Valletta képes leírás - Málta.tlap.hu
részletek »

Málta - Valletta - Málta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: malta.tlap.hu » Málta - Valletta
Keresés
Találatok száma - 5 db
A műemlék és főváros, La Valetta

A műemlék és főváros, La Valetta

A tengerben nyúló félszigetre épített település, mely UNESCO Világörökség részét képezi, máltai mértékkel mérve fiatal város. Építését 1565-ben rendelte el Jean Parisot de la Valette johannita nagymester azért, hogy egy megfelelő erődítmény védje a szigetet a törökök támadásaitól. A Margitsziget nagyságú fővárosba egy díszes városkapun keresztül lehet behajtani. A Triq ir-Reppublika-n (Köztársaság útja) végighaladva láthatók a város nevezetességei. Ilyen például a Szent Jakab és a Szent Elmo erőd és a Szent János bástya. Az egyik legnevezetesebb erőd Fort Rinella, itt található a világ legnagyobb ágyúja is. A Szent János Társ Katedrális Málta egyik legnagyobb reneszánsz katedrálisa, a sziget vallási és kulturális életének központja, díszes barokk berendezéssel és Caravaggio festményekkel ékesítve. A gyönyörű paloták közül kiemelkedik az Auberge de Castille palota, amely ma a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionál. A Nagymesterek Palotájában látható a világhírű, 5700 különböző fegyvert és páncélt bemutató fegyvertár is. Igazán hangulatos hely a Felső Barcca Kert. A Szent Pál hajótörésének szentelt, gyönyörű freskókkal teli templomban őrzik a sziget lakóit a katolikus hitre térítő apostol bearanyozott jobbját és annak az oszlopnak egy darabját, amin Rómában lefejezték.

Málta Fővárosa

Málta Fővárosa

Az ókorban a Római Birodalom része volt. 1565-ben az oszmánok elfoglalták a régi lovagi városok (az öböl délnyugati oldalán Birgu, Isla) környékét és kiűzték a Máltai Lovagrendet az elfoglalt területről. A törökök elűzése után a várost 1566. március 28-án alapította Jean de la Valette nagymester, az öblöt kettéválasztó félsziget északkeleti csúcsán. 1798-ban a franciák elfoglalták a várost, de két évvel később, amikor a franciák egyiptomi kalandja véget ért, átadták a briteknek. A második világháború során a lakosság nagyon sokat szenvedett. A tengelyhatalmak többször bombázták a kikötőket, hajójavító műhelyeket és repülőtereket, ostrom alá is vették a levegőből (az ejtőernyősökkel végrehajtott támadás tervét el is készítették, de feltehetően reménytelennek itélték és meg sem próbálták), ezért éhínség tört ki. 1964-ben lett Málta fővárosa.

Valletta - Itt voltam

Valletta - Itt voltam

Málta 90 kilométerre fekszik Szicíliától. Málta fővárosa Valletta. Egy jól védhető félsziget végén fekszik, hatalmas erődrendszerrel körülvéve. A város nevét Jean Parisot de la Valette-ről, a lovagrend 1557-68 között uralkodó nagymesteréről kapta. A város mértanilag tervezett, szűk utcái szabályos négyzethálót alkotnak. A házakhoz szükséges követ a város alól hozták fel, több kilométeres alagútrendszert hátrahagyva. A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyörű műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkból lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A Szent János székesegyház díszes barokk berendezése, és az olasz Caravaggio festményei is messze földön híresek. A Szent Elmo erődben korhű ruhákba öltözött színészek adják elő a középkor nagy csatáit.

Valletta Történelme

Valletta Történelme

Valletta nevét alapítójáról, a mély tisztelettel övezett Szent János Rend nagymesteréről, Jean Parisot de la Valette-ről kapta, azonban a város valójában fő ellenségének, a török nagyvezérnek, Nagy Szulejmán szultánnak köszönheti születését. Amikor a lovagok 1530-ban megérkeztek Máltára, Birgu (Vittoriosa) kis falvában telepedtek le, amely a Fort St. Angelo erőd védelme alatt állt. Sikerült kiszélesíteniük a régi Szent Elmo őrtornyot a szemben lévő Sceberras félszigeten, de a védelmi vonalaik még így sem voltak elég erősek. A Sceberras hegy stratégiai fontossága egyre inkább nyilvánvalóbbá vált a Nagy Ostrom során. Vallettát az ostrom előtt tervezték. De a terveket csak azután lehetett megvalósítani, hogy a hálás keresztény világ gazdag ajándékokkal és kincsekkel halmozta el a lovagokat Szulejmán legyőzéséért. V. Piusz pápa és Fülöp, Spanyolország királya a pénzbeli támogatás mellett kölcsönadta a kiváló hadi technikus, az olasz származású Francesco Laparelli szolgálatait. A fenséges erőd a két mélyen fekvő kikötő, Marsamxett és a Nagy Kikötő partjaiból meredeken kiemelkedő Mount Sceberras félsziget száraz szikláin épült fel. Építése 1566-ban kezdődött, és a város lenyűgöző bástyáival, erődjeivel és katedrálisaival meglepően rövid idő, mindössze 15 év leforgása alatt épült fel.

Valletta városa

Valletta városa

Valletta, az erődváros, Citta' Umilissima, az úriemberek által úriemberek számára épített város Málta fővárosa: egy eleven, dolgos város, a Szigetek közigazgatási és kereskedelmi központja. Valletta nevét alapítójáról, a mély tisztelettel övezett Szent János Rend nagymesteréről, Jean Parisot de la Valette-ről kapta. A fenséges erődváros a két mélyen fekvő kikötő, Marsamxett és a Nagy Kikötő partjaiból meredeken kiemelkedő Mount Sceberras félsziget száraz szikláin terül el. Építése 1566-ban kezdődött, és a város lenyűgöző bástyáival, erődjeivel és katedrálisaival meglepően rövid idő, mindössze 15 év leforgása alatt épült fel. Valletta számos, gazdag történelmi múltját idéző címmel rendelkezik: Szent János lovagjai által épített modern város; barokk mestermű; európai művészeti város, és a világörökség városa. Mindössze kb. 55 hektáros területével a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területe. A nap folyamán nyüzsgő város mindamellett megtartotta időtlen légkörét. Keskeny kis utcáinak hálózata Európa legszebb műalkotásaival, templomaival és palotáival büszkélkedhet. Széleskörű kulturális program keretében Valletta utcáin sétálva az ember minden sarkon érdekes történelmi helyszínekre bukkan: fogadalmi szobrok, falmélyedések, szökőkutak és magas mellvédfalakon látható címerek.

Tuti menü